Участие на Фестивал „Дефиле на младото вино“ 2016

Скъпи приятели, заповядайте в Събота /26ти Ноември/ от 12:00ч в двора на галерия Енчо Пиронков, където ще се проведе кулинарната работилница и демонстрация на традиционни български продукти и вкусове, част от програмата на Фестивал „ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО“. Ще приготвя за вас, вкусни и здравословни ястия, като за целта ще използвам сезонни български продукти, както и фермерско сирене от Ferma Zlatno Runo и хляб с квас от Дон Батон. И тъй като човек се храни със всички сетива, за красивото презентиране и посуда са се погрижили моите приятели и партньори от Re Sol.

„Ако ще говорим за култура на пиене, то ще да говорим за вино“

14606534_634526493339179_620815931475168352_n

В следващите няколко поста ще споделя няколко неща от кухнята на „Кулинарна работилница – Да готвим здравословно с Шеф Чакъров“, която ще бъде част от Дефиле на младото вино и ще се проведе на 26 ноември от 12ч. в галерия Енчо Пиронков.

„Ако ще говорим за култура на пиене, то ще да говорим за вино“

                                                                                                Шеф Чакъров

 

Когато става въпрос за наслада на сетивата от кулинарно естество, то няма как да припишем заслугата само на храната. Тя е основа, която може да бъде надградена с напитка по избор. Разбира се, едно ястие може да се консумира с ракия, бира, безалкохолно или други спиртни напитки. Но, ако има напитка, която може да се нареди наравно до храната и отново така културно да се консумира и самостоятелно с наслада и търсене на детайлите, то това ще бъде виното! Това е напитката, която е присъствала в културата на всяка цивилизация, вдъхновявала е и е била предпочитана от велики писатели, популярни личности, политически първенци, напитка издигната в култ чрез Дионис, Трифон Зарезан и др. Ако ще говорим за култура на пиене, точно виното има качествата, които се търсят от познавачите. Със стотици сортове грозде, възможност за умело смесване в купаж, цветова гама, която достигат вече до ярко синьо и дори зелено… не, че експертите в този бранш ще ви ги препоръчат, но експериментаторите в тази област ще го приемат с интерес. Сладки, сухи, тръпчиви, пенливи, чудесни за студените зимни вечери, като акомпанимент към червени меса, в летните коктейлни вечери с ордьоври или нежно бълбукащи за тържествена наздравица. Виното е култура, която трябва да се развива, защото само една образована публика, ще оцени достойно качествата, които то носи със себе си.

Храната и виното като връщане на спомени

14938191_634043250054170_1176357135103188855_n

Дефиле на младото вино представя „Кулинарна работилница – Да готвим здравословно с шеф Чакъров“, която ще бъде част от Дефиле на младото вино и ще се проведе на 26 ноември от 12ч. в галерия Енчо Пиронков.

„В повечето случаи съвсем несъзнателно, храненето и консумирането на вино, са всъщност опит за завръщане във спомени“

Шеф Чакъров

 

Храната и виното имат много повече от една допирна точка! Но има една, за която почти никой не мисли съзнателно докато си избира онова, което консумира. А именно това, че избирайки храната и виното, ние всъщност правим опит за връщане на спомени. Помислете за момент, когато поръчвате любимата си храна, не търсите ли всъщност онзи вкус, който ви отвежда към най-приятния момент свързан с тази храна? Почти винаги имаме конкретно очакване и поради това, често сме разочаровани, че не е „по наш вкус“. Първата хапка или определен аромат дори, е достатъчен да ви отведе моментално в спомена, който е най-силно свързан с него. В кухнята на баба, докато пържи мекици или прави баница, през градската/селската пекарна от която излиза аромат на топъл ръчен хляб, до домашното сладкото или лютеницата, които вече не можете да намерите никъде в магазинната мрежа… Именно тези спомени търсим да извикаме, когато си поръчваме дадено ястие или си купуваме определен продукт. А спомена за червеното вино в малката чашка на татко, който пък ви е разказвал за старите бъчви от които неговият баща е точил виното, не е ли онзи цвят, аромат и вкус, който често търсим, несъзнателно дори, отваряйки бутилка вино? Разбира се, че желаем да опитваме нови неща, вкусове и аромати, но понякога съвсем случайно ни лъхва мирис или пък вкуса на това, което опитваме, ни отвежда в спомен – далечен но усещан, като завръщане „у дома“.

Хранене и готвене през моят светоглед

14633097_631451766979985_6322207883692544819_n

„Живея и се храня, за да живея по – осъзнато“

Шеф Чакъров

Храната и готвенето имат специално място в моя живот и разбирането ми за тях се е променяло с годините. В младежките си години, когато хапвах набързо и продължавах да взимам с пълни шепи от това, което живота ми предоставя, бях с разбирането – „храня се, за да живея“. Разбира се, преминах към – „живея, за да се храня“ в годините на подем в кулинарната си кариера, когато готвенето и удоволствието от храната, заемаха основно място в живота ми. И сега, след години на израстване не само в професионалната сфера, но и в разбирането ми за живота, съм в симбиоза между двата първи етапа – „живея и се храня, за да живея по – осъзнато“. Като в това влагам значително по задълбочено разбиране за същността на храната, продукта и енергийната им стойност. Поставяне храненето на пиедестал, ни прави по – интелигентни и взискателни консуматори, но за да бъдем истински човеци, храненето не бива да бъде цел, а осъзнато средство за един по здравословен, смислен и изпълнен с възвишени идеи живот. За това, преминавайки през етапите на живота, постигайки личните и колективни идеи за реализиране на душата в материален план, поставям на основно и важно място – чистотата на продукта, щадящите топлинни и технологични обработки, съхраняващи качествата на продукта, както и светлата мисъл и енергия, с която се приготвя храната ни.

 

Духовна – енергийна стойност на храната изграждаща клетките ни

14900345_631452823646546_8820846901120353519_n

„Храненето не е просто акт за да напълним стомасите си, храната има духовна стойност, тя е основа за живот“

Шеф Росен Чакъров

 

Дефиле на младото вино представя „Кулинарна работилница – Да готвим здравословно с шеф Чакъров“, която ще бъде част от Дефиле на младото вино и ще се проведе на 26 ноември от 12ч. в галерия Енчо Пиронков.

 

„Погледнато през силен микроскоп, виждаме, че всичко около нас, както и самите ние сме съставени от … енергия. Да, дори и най – твърдите обекти на молекулярно ниво са създадени от атоми, а пък те са създадени от протони, неутрони, електрони, които са енергия. Енергия, която се сгъстява и създава всичко, което познаваме. И след това кратко припомняне на физичната и химична действителност, можем много по – ясно да разберем поговорката – „ти си това, с което се храниш“. Действително ние сме съставени от това, с което се храним, тъй като храната след като се изконсумира, се разгражда от киселинната среда в тялото ни. От там тя преминава в кръвта ни, а след това влиза в състава на новите микро тела, които изграждат и регенерират тялото ни. И тъй като, както вече разбираме, всичко е енергия, то нашите мисли и думи, които имат същата структура на енергийно ниво, оказват влияние и си взаимодействат с храната, а и не само с нея. Това е и причината да уважавам модерните тенденции в кулинарията, но да предпочитам и апелирам за качествена, чиста, отглеждана със светла мисъл и приготвена с радост и настроение, а защо не и с песен, храна. Тъй като колкото по качествена е тя, толкова по добра ще е основата, която ще изгради нашето тяло. За това след толкова години в опознаване основата на готвенето, сега отделям време за опознаване качествата на продукта. Защото само с едно истинско познание за качеството, градежа и свойствата на храната, ние можем да водим един цялостен и здравословен начин на живот.“

 

 

Храненето като цялостна наслада за сетивата

14523010_631448286980333_6862890111894302098_n

В следващите няколко поста ще споделя няколко неща от кухнята на „Кулинарна работилница – Да готвим здравословно с Шеф Чакъров“, която ще бъде част от Дефиле на младото вино и ще се проведе на 26 ноември от 12ч. в галерия Енчо Пиронков.

„Храненето може да бъде цялостна наслада за сетивата ни, ако го оценим подобаващо“

                              Шеф Чакъров                                 

Гастрономията е цяла наука, а възприятието при храненето е лично изживяване, което може да се наблюдава осъзнато. Самото хранене започва още в момента в който сервитьор, готвач или някой друг ви презентира устно дадено ястие. Вие започвате да се хранете със слуха, докато слушате как ви описва храната, като мисловно създавате образи и слюнкоотделянето започва. Вторият етап е самата презентация на ястието в чинията, когато се “храните“ с очите. Преминаваме през етапа, недооценен от мнозина – „хранене“ чрез обонянието. Пробвайте да се храните със запушен нос и ще разберете защо отделям значение на този трети етап, без който храната няма да има усещане за вкус. Четвъртият етап на хранене е когато храната достигне езика, който пък се дели на две възприемателни части. Предна /осезателна/ част на езика с която усещаме формата и температурата на храната  и задната /вкусова/ част на езика, която чрез допир в небцето дава усещане за вкус и подправки. И ако не включваме перисталтиката и усещането за ситост или пък неразположение на стомаха, то можем да заключим, че най-малко в 5 етапа ние ВЪЗприемаме храната и храненето като изживяване.  

Или както един мой познат механик, на когото преди години обяснявах това мое разбиране, обобщи за по-лесно така – добрата храна е като доброто гориво и масло за двигателя, по това как се чувства по време на движение и какво излиза от ауспуха, разбираш дали е качествено…